
Zeci de mii de pelerini ortodocși veniți din toată țara au trecut de sâmbătă după-masa, 5 octombrie 2024, pe la Biserica „Sfântul Apostol Toma” din cartierul Mărăști pentru a se închina și a se reculege la capul Sfântului Apostol Toma. Este vorba de o ocazie rară pentru credincioșii din Ardeal de a se putea reculege în fața raclei cu osemintele Apostolului Toma, acestea fiind pentru prima dată aduse pentru rugăciune și închinare la Cluj. În cele două zile de pelerinaj, zecile de mii de credincioși ortodocși s-au așezat la coadă disciplinați și au avut răbdare să le vină rândul să intre în biserică chiar dacă au trebuit să aștepte cu orele din cauza numărului mare de pelerini. La acestea se adaugă implicarea preoților și autorităților locale, toate contribuind ca pelerinajul să se desfășoare într-un climat civilizat, într-o atmosferă de liniște și de reculegere.
Pentru prima dată la Cluj
Pelerinii au început să sosească încă de sâmbătă după-masa, 5 octombrie 2024, după ce pentru prima dată rămășițele pământești ale Sfântului Toma au ajuns la Cluj din Grecia, Insula Patmos. Delegația care a venit din Grecia, condusă de Înaltpreasfințitul Părinte Panteleimon, mitropolitul Veriei, Naoussei și Campaniei, a fost întâmpinată tot sâmbătă la Aeroportul Cluj-Napoca de IPS Andrei Andreicuț, mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului. „Sâmbătă după-masă de la ora 17.00, moaștele au fost aduse spre închinare în biserică. Începând de sâmbătă, au venit ca să se roage zeci de mii de credincioși. Duminică a fost punctul maxim. De duminică, după Sfânta Liturghie, până noaptea duminică spre luni, la ora 02.00, coada a fost de sute de metri pe trotuar întingându-se din fața bisericii până la Biblioteca Județeană”, a declarat pentru ziarul Făclia părintele Marius Goga, parohul bisericii „Sfântul Apostol Toma” din Mărăști.
Părintele Goga a mai precizat că rămășițele pământești ale Sfântului Apostol Toma au fost aduse în țară cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel și a ÎPS Arhiepiscop și Mitropolit Andrei de la Cluj și totodată prin purtarea de grijă a Mitropolitului Panteleimon de Veria, Naoussia și Campania.
În opinia părintelui Goga, este o ocazie foarte rară pentru credincioși să se închine unuia dintre cei doisprezece apostoli ai Mântuitorului care mai este numit „Geamănul” și care este cunoscut datorită îndoielii pe care a avut-o față de învierea Mântuitorului. „De la Sf. Apostol Toma avem cea mai frumoasă mărturisire de credință în urma întâlnirii pe care a avut-o cu Mântuitorul în a opta zi de la înviere, când a spus <<Domnul meu și D-zeul meu!>> El reprezintă pentru noi un model de credință ultimă care a fost trecută prin filtrul îndoielii și care până la urmă s-a dovedit a fi biruitoare și asupra lui Toma și asupra noastră, a tuturor celor care îl urmăm și credem în el, așa cum credem în Mântuitorul Iisus Hristos. Și rămâne un simbol al celor care caută și astăzi cu inimă curată și sinceră adevărul și-l găsesc în Mântuitorul Iisus Hristos.”, a spus preotul clujean.
Sfântul Apostol Toma a lipsit de la seara învierii. „Sfântul Apostol Toma, deși noi îl cunoaștem de aproape 2000 de ani ca Toma „necredinciosul”, să știți că el nu a fost un om necredincios în adevăratul sens al cuvântului. Cunoaștem cu toții că în prima seară a învierii Mântuitorului, când s-a arătat celorlalți apostoli, Toma nu a fost. Unul dintre cei mai mari scriitori italieni Giovanni Papini are o carte scrisă despre viața lui Iisus și acolo spune că Toma era unul dintre cei mai zdruncinați apostoli de cele văzute pe Golgota. De aceea, zice că și-a purtat tristețea pe cărări neștiute. Nu știm unde a fost Sf. Apostol Toma în momentul învierii, dar cred că prin îndoiala sa a arătat faptul că și-a dorit să aibă și el cinstea și onoarea de a-l vedea personal pe Mântuitorul înviat. În tradiția noastră este cunoscut ca și Toma necredinciosul. A fost cel mult, putem să-l numim, îndoielnic. O îndoială neînlăturată poate să pericliteze existența adevărului, dar odată îndepărtată întărește adevărul pentru eternitate. Acesta este exemplul perfect pentru zilele noastre pentru că noi, mai ales pentru că după logica omenească suntem căutători ai adevărului și dorim să-l aflăm întotdeauna cu argumente palpabile, așa cum a vrut și Sf. Apostol Toma.”, a afirmat Marius Goga.
Fragmentul din capul Apostolului Toma, dăruit de greci bisericii din Mărăști
Părintele Marius Goga a mărturisit că fragmentul din capul Sfântului Apostol Toma adus de ÎPS Panteleimon mitropolitul Veriei, Naoussei și Campaniei din Grecia este dăruit de acesta bisericii clujene: „Momentul este cu atât mai frumos cu cât acest fragment va rămâne în biserica noastră de acum înainte. Ne este dăruit datorită oamenilor de bine, ctitorilor bisericii noastre care s-au implicat material. Rămâne spre închinare atâta vreme cât rezistă zidurile bisericii noastre.”
După cum a precizat același părinte, un astfel de cadou nu este o obișnuință: „Știm că în trecut moaștele erau răscumpărate de domnitori, voievozi cu sume importante de aur sau cu aur. Probabil că a contat foarte mult că noi purtăm hramul Sf. Apostol Toma și pentru că avem o relație foarte bună cu Mitropolia de Veria”.
Fragmentul din capul Sfântului Apostol Toma a fost adus la Biserica „Sfântul Apostol Toma” de pe strada Dorobanților pentru a sărbători hramul bisericii. Totodată, cu același prilej, au mai fost aduse moaștele Sf. Ierarh Luca al Cremeei de la mănăstirea Dovra și ale Sf. Nectarie de la Eghina.
Despre Sf. Luca, preotul paroh Marius Goga a precizat că este considerat ocrotitorul celor bolnavi: „Sfântul Luca este un sfânt mai contemporan cu noi. A trecut la cele veșnice acum aproximativ 60 de ani, dar a rămas cunoscut ca un mare savant, medic, chirurg, care a știut să îmbine foarte bine, armonios, cunoștințele medicale cu învățătura Mântuitorului vindecând mii de oameni în timpul vieții sale, dar și după trecerea la cele veșnice. Este cunoscut mai ales ca ocrotitorul celor bolnavi”.
De asemenea, Sfântul Nectarie de la Eghina este unul dintre cei mai iubiți sfinți ai Ortodoxiei: „Despre Sf. Ierarh Nectarie se știe că este unul dintre cei mai iubiți sfinți ai Ortodoxiei datorită vieții sale smerite și curate, a exemplului vieții sale. Este cunoscut pentru nenumăratele minuni pe care le-a săvârșit și mijlocitor al unor vindecări miraculoase, mai ales în cazul bolnavilor de cancer. De aceea, Sfântul Nectarie este cunoscut și ca ocrotitor al celor bolnavi de cancer”, a afirmat preotul clujean.
Pelerini din toată țara la Cluj
La Biserica Sf. Apostol Toma din Mărăști au sosit pentru a se reculege zeci de mii de credincioși. Luni coada celor care așteptau cu răbdare se întindea până în fața Consiliului Județean. „Bucuria noastră este accentuată de mulțimea credincioșilor care vin din toate colțurile țării. Am primit telefoane din toată țara, fiind întrebați până când avem biserica deschisă pentru pelerinaj ca să-și organizeze bine călătoria. De exemplu, duminică am primit niște telefoane de la Suceava și credincioșii spuneau că durează călătoria peste zece ore și s-au interesat ca fie fie siguri dacă ajung până marți seara. Au venit credincioși din Arad, Timișoara, Satu Mare, Zalău, Sibiu, probabil mai puțin din zona sudului țări deoarece la Mănăstirea Pantocrator, Teleorman, capul Sf. Apostol Toma a mai fost adus anul trecut. Mai așteptăm azi câteva autocare de la Turda, de la Timișoara.”, a spus preotul paroh.
Pelerinii sunt de toate vârstele, au venit să se roage femei însărcinate, dar și familii tinere cu copiii în brațe: „Am rămas impresionați să vedem familii tinere, cu copilași în brațe care dormeau în marsupiu. I-am rugat pe ceilalți să le acorde prioritate, să meargă cei cu copiii în față. La fel femeile însărcinate. Am avut toate categoriile de vârste de la copii, familii tinere, vârstnici, oameni bolnavi. Am avut oameni care au avut nevoie de ajutor ca să urce. Moaștele sunt la etajul bisericii. Se urcă prin partea dreaptă a bisericii și se coboară pe partea stângă. Așa am avut înțelegerea cu autoritățile ca să nu creăm haos. Pe o parte se urcă, pe alta foarte frumos se coboară.”
Pelerini disciplinați
În apropierea bisericii, pelerinii s-au așezat disciplinați la coadă, respectându-se unii pe alții. „Am avut o colaborare excelență cu autoritățile publice, de la bun început, le-am transmis intenția noastră. Am participat la o ședință de consiliu a adunărilor publice. I-am rugat să aibă grijă ca totul să se desfășoare în condiții de ordine și siguranță. Nu putem să spunem că întru totul se datorează contribuției dânșilor. Până la urmă, este și datorită calității oamenilor care au venit și au avut răbdare. Duminică, fiind la biserică, a început să plouă foarte tare. Am luat hotărârea să lăsăm să se intre în biserică, să se facă rânduri șerpuite, să stea în biserică ca să nu le fie frig și n-a vrut lumea să intre. Au zis că mai bine cu umbrelele afară decât să facă îmbulzeală înăuntru. Afara se vedea o mare de umbrele până departe. De asemenea, am avut colegii preoți. Au așteptat la rând cu toate că programul lor este destul de încărcat și timpul este limitat. S-au așezat cu familiile la coadă. ”, a precizat părintele Marius Goga.
Miercuri delegația străină va pleca în Grecia. Biserica de pe strada Dorobanților este deschisă pentru pelerini până marți seara, 8 octombrie 2024, până la ultimul închinător, a mai informat părintele Goga.
Tia SÎRCA