Cel mai vechi și mai mare eveniment comercial din Transilvania, Târgul de la Negreni, va avea loc în această săptămână în comuna de pe cursul superior al Crișului Repede.
Pe vremuri, Târgul de toamnă de la Negreni funcţiona în week-end-ul celei de-a doua săptămâni din octombrie, însă, mai recent, manifestarea începe “oficial” de joi, pentru ca în acest an să debuteze chiar de astăzi, 7 octombrie.
Pentru târg este alocată o suprafață de peste 9 hectare. Accesul se poate face fie cu mașina sau autobuzul. Pentru cei care optează pentru mașină există o parcare administrată de Primărie, cu circa 150 de locuri, taxa fiind de 10 lei pe zi. De asemenea, se mai poate parca în curțile localnicilor, evident contra cost.
De data aceasta la târg nu se mai poate ajunge cu trenul, deoarece calea ferată dintre Cluj-Napoca și Oradea se află în proces de modernizare.
Din Evul Mediu încoace, târgul reunește negustori și mușterii din toate colțurile țării (dar și de prin străinătate). Târgul a devenit de-a lungul secolelor un adevărat fenomen cultural.
Târgul are loc, ca de obicei, în a doua săptămână a lunii octombrie, în localitatea clujeană Negreni.
Renumit în zonă încă din perioada medievală, târgul era menționat, în anul 1815, în „Calendarul târgurilor”. Ca eveniment important în viața rurală, târgul avea în trecut rolul de a le asigura moților alimente și produse pentru sezonul de iarnă, oferindu-le totodată cadrul potrivit pentru comercializarea propriilor produse.
În ultimii ani, târgul a fost un melanj neobișnuit de antichități, de cusături și porturi populare, farfurii pictate, mobilier de epocă, timbre, cărți, oale, produse alimentare, păpuși de porțelan, biciclete, statuete și alte obiecte decorative sau haine.
Satul este aşezat pe drumul european E60, la 10 km de Piatra Craiului, spre Cluj. Târgul este asemănător cu Târgul Coaselor din luna iunie, dar se intinde pe o suprafaţă mult mai mare, avâd şi un sortiment mult mai bogat de obiecte. Acesta are două părţi, una în care se vând obiecte noi de uz general, haine, încălţăminte. O importanţă mai mare are cealaltă parte unde se pot găsi diferite vechituri, de exemplu: port popular, cusături, farfurii pictate, cărţi, mobilier, scule, picturi, etc. Cei interesaţi pot petrece mai multe zile plimbănduse între aceste obiecte. Târgul se bucură de o popularitate foarte mare având oaspeţi din Ungaria, Europa de Vest, chiar şi din America.