January 23, 2025

În această sâmbătă, 24 august 2024, între orele 10:00 și 18:00, pe șantierul arheologic Grădiștea de Munte – Sarmizegetusa Regia va avea loc evenimentul Ziua Porților Deschise. În cadrul unor tururi ghidate vor fi prezentate vizitatorilor monumentele antice și rezultatele cercetărilor din acest an, anunță reprezentanții specializării Arheologie din cadrul Universității Babeș-Bolyai Cluj-Napoca.

Citând aceleași surse, săpăturile arheologice au continuat pe terasa a IX-a, din componența sanctuarului capitalei dacice, unde au fost descoperite noi structuri care relevă o arhitectură monumentală, specifică sitului. Cercetările arheologice din campania 2024 sunt finanțate de Consiliul Județean Hunedoara și Ministerul Culturii. La sfârșitul săptămânii trecute, la Ulpia Traiana Sarmizegetusa, s-a încheiat stagiul de practică al studenților Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, Universității din București și Universität zu Köln, potrivit surselor amintite. Stagiul de practică s-a desfășurat în două serii, la care au participat șaptesprezece studenți și masteranzi, cărora li s-au adăugat câțiva voluntari, studenți și viitori studenți.

Templul zeilor palmireni

Cercetarea arheologică din acest an a avut ca obiectiv finalizarea săpăturilor unuia dintre cele mai emblematice edificii din Sarmizegetura, „templul zeilor palmireni”, situat în vecinătatea vestică a Forului lui Traian, transmit reprezentanții secției de Arheologie din cadrul UBB Cluj-Napoca. În cursul săpăturilor au fost descoperite numeroase elemente arhitecturale impozante (baze de coloane, fragmente de fusuri, capiteluri și elemente decorative din marmură), precum și artefacte interesante. Săpătura, uneori anevoioasă, a fost dublată de înregistrarea și interpretarea datelor în timp real, prin utilizarea celor mai noi tehnologii în domeniu, explică arheologii clujeni. De asemenea, au fost realizate ghidaje pe sit și în muzeu, fiind susținute prezentări și prelegeri de către prof.dr. Ioan Piso, dr. Ovidiu Țentea și dr. Florian Matei-Popescu. Spre finalul cercetării grupul de studenți, masteranzi și voluntari au fost sprijiniți de profesorii universitari Călin Neamțu și Paul Bere, de la Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca, precum și de Dan Costea, reprezentant al Paco Impex SRL, potrivit acelorași surse.

Au fost organizate și două excursii, prima dintre ele având ca obiectiv bisericile medievale din Densuș și Ostrov. La finalul stagiului a avut loc excursia tradițională la Grădiștea de Munte, unde ghidajul și dezbaterile s-au întins pe durata unei zile întregi. Finanțarea campaniei a fost asigurată de Ministerul Culturii (PNFCA 2024), Muzeul Național de Istorie a României și Antiquitas.

Organizatori evenimentului Ziua Porților Deschise de la Sarmizegetusa Regia sunt colectivul științific al șantierului arheologic „Cetățile dacice din Munții Orăștiei”, Universitatea Babeș-Bolyai (Cluj-Napoca), Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei (Cluj-Napoca), Muzeul Civilizației Dacice și Romane (Deva), Muzeul Județean Mureş (Târgu Mureș), Universitatea Tehnică Cluj-Napoca, Direcția Generală de Administrare Monumente și Promovare Turistică a Județului Hunedoara.

sursă foto: pagina facebook Arheologie UBB

T.S.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *