Nimeni nu si-l doreste. Este cel mai grav si mai rau scenariu care se poate intampla. Un razboi nuclear pornit de Rusia, in care sa fie implicata Ucraina si NATO pare a fi la orizont cu fiecare zi care trece. Presedintele Rusiei, Vladimir Putin, a lasat sa se inteleaga in numeroase randuri ca este dispus sa ordone folosirea de arme nucleare daca exista raspuns armat din partea NATO pentru sustinerea Ucrainei.
Daca razboiul ajunge intr-o tara precum Estonia sau Polonia confruntarea SUA-Rusia este imposibil de evitat. De acolo escaladarea catre un razboi nuclear va fi o urmare fireasca pentru regimul de la Moscova…
Lumea este mai aproape de un conflict nuclear decat a fost in timpul crizei rachetelor cubaneze din 1962. Vom putea supravietui unui conflict nuclear?
Pana la un raspuns legat de aceasta intrebare legitima sa trecem in revista arsenalul nuclear rusesc. Rusia are deja aproape 4.500 de focoase nucleare care pot fi folosite oricand. SUA are si ea 5.500 focoase nucleare, 3.800 gata sa fie folosite oricand e nevoie.
Ca sa ne dam seama cat de devastatoare e o explozie nucleara trebuie sa ne gandim la al Doilea Razboi Nuclear. In acest razboi peste trei milioane de tone de TNT au fost detonate. In caz de razboi nuclear, exploziile de la bombe, focoase nucleare pe rachete ar fi devastatoare pentru zonele unde sunt folosite.
Stim asta prea bine de la Hiroshima si Nagasaki. In 1945, SUA ataca orasele japoneze cu bombe atomice. Am vazut si am citit despre efectele bombelor nucleare asupra populatiei si regiunilor respective. La Hiroshima au fost 140.000 de oameni care au murit, la Nagasaki au murit 73.000 de oameni, pe loc sau la cateva luni de la exploziile nucleare, de la radiatii, de la caldura excesiva cauzata de explozii.
La un kilometru de explozii oamenii au fost carbonizati, la 1.5 km au suferit arsuri grave. Cei din cladiri au avut pielea pur si simplu vaporizata din cauza caldurii foarte mari, au ajuns sa aiba oase albe… Cine a supravietui a fost distrus de radiatii si de efectele acestora pe termen lung. Au aparut zeci de cazuri de leucemie, cancer la oameni perfect sanatosi inainte de explozii.
Hiroshima si Nagasaki au demonstrat ca pe termen lung radiatiile vor fi ultima noastra problema daca avem razboi nuclear. Vor interveni foametea, colapsul societatilor, biosfera aproape distrusa.
Pana la conflictul din Ucraina nu se gandea nimeni la razboi nuclear intre puterile lumii moderne, asa ca oamenii de stiinta au studiat conflictele atomice limitate. S-au facut simulari si s-a vazut ce s-ar intampla daca ar exista o bomba nucleara ca la Hiroshima detonata in India, de exemplu.
Pe o suprafata de 13 km totul urma sa fie incinerat complet. Zeci si sute de milioane de oameni ar muri, asta e clar. In primii cinci ani temperaturile globale vor scadea cu 1.8 grade Celsius. Racirea va fi mai intensa decat cea rezultata in urma eruptiilor vulcanice. Scad si precipitatiile cu 8%, exporturile de mancare au mari probleme si de aici foametea generalizata.
Un conflict regional, spun specialistii, care ar folosi mai putin de un procent din arsenalul nuclear mondial ar putea avea consecinte devastatoare legate de siguranta alimentara globala. Stratul de ozon ar avea probleme si el, radiatiile UV vor cauza mari probleme pe suprafata Terrei daca avem razboi nuclear.
S-a luat in calcul si scenariul razboiului nuclear total Rusia-SUA. Rusia ar tinti cu 2.200 de arme nucleare in tarile vestice, in vreme ce SUA ar veni cu 1.100 arme nucleare in Rusia si chiar China. Vor fi detonate peste 4.400 de focoase nucleare, jumatate din ce au Rusia si SUA impreuna la momentul de fata. Un razboi la scara mondiala nuclear ar cauza 770 milioane de morti directe din cauza exploziilor puternice si devastatoare. Doar in SUA o cincime din totalul populatiei ar fi ucise imediat sau in timp.
Si daca ai explozii nucleare ai si fum care ar acoperi cerul, ceea ce ar insemna mai putina lumina de la soare si radiatie solara in urmatoarele sase luni, deci temperaturi mult mai scazute si intuneric cat vezi cu ochii. Se instaleaza iarna nucleara, o iarna mai ceva ca la poli. Va fi nevoie de zece ani ca sa revenim la normalul total schimbat acum de dinainte de razboiul nuclear…
Dar pana atunci cam toata populatia Terrei ar fi decedata. Foametea va face ravagii daca se ajunge la razboi nuclear total intre cele mai puternice natiuni. Doar un sfert din populatie ar supravietui in toate tarile dupa doi ani in acest scenariu apocaliptic post razboi nuclear.
Daca am avea folosite 4.400 de focoase nucleare in cinci ani China ar avea o reducere in caloriile din mancare de 97.2%, Franta cu 97.5% mai putine, Rusia cu 99.7% mai putine si SUA cu 98.9% mai putine. Deci cine supravietuieste exploziilor nucleare moare de foame mai simplu spus.
In 1985, Ronald Reagan si Mihail Gorbaciov au cazut de acord asupra unui lucru destul de clar pe atunci: un razboi nuclear nu poate fi castigat si nu trebui purtat niciodata. Un razboi nuclear e de neimaginat si totusi e atat de real astazi. Nu va salva vieti in Ucraina, nu va exista un castigator real al razboiului. Doar va mari numarul mortilor de la sute de mii la miliarde…