Serviciile medicale se acordă de la 1 iulie 2024. În plus în cazul cancerului, vor fi introduse noi servicii conexe asistenţei medicale ambulatorii de specialitate clinică pentru persoanele asigurate, acordate de psihologi cu formare complementară în psihooncologie. Este vorba de consultații, consiliere, evaluare clinică și stabilire a planului de intervenție psihologică. De asemenea, o noutate de la 1 iulie va fi și asistența medicală la gravide pentru identificarea HIV/SIDA. Serviciile acordate neasiguraților vor fi finanțate nu din contribuțiile plătite de asigurați,ci de la bugetul de stat, prin Ministerului Sănătății, anunță Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS) într-un comunicat de presă.
Testul HIV pentru femeile însărcinate neasigurate
Potrivit comunicatului, medicii de familie vor putea emite bilete de trimitere pentru persoanele neasigurate dacă suspicionează că acestea ar putea avea cancer, hepatită B sau C, iar gravidele, virusul HIV: „În asistența medicală primară se prevede ca medicii de familie să poată trimite și persoanele neasigurate la analize și la consultații de specialitate decontate de Casa de Asigurări de Sănătate, în cazul în care suspicionează că respectivul pacient ar putea avea o boală oncologică. Tot medicii de familie vor putea emite bilete de trimitere și pentru persoanele neasigurate, în vederea testării acestora pentru virusurile hepatitice B și C, precum şi pentru virusul HIV la gravidă, analizele respective urmând de asemenea să fie decontate de CAS”. Reprezentanții CNAS consideră că dată fiind gravitatea acestor boli, este necesar să se detecteze cât mai curând cazurile de infectare cu virusurile respective, pentru ca persoanele depistate să beneficieze de acces la terapiile specifice.
Aceiași reprezentanți anunță că și în asistenţa medicală ambulatorie de specialitate clinică se vor acorda servicii persoanelor neasigurate pentru depistarea și confirmarea diagnosticului de cancer. Aceste servicii includ consultații, proceduri diagnostice și servicii medicale în scop diagnostic-caz. La rândul lor, medicii de specialitate din ambulatoriu vor putea emite bilete de trimitere la analize și către unitățile sanitare cu paturi, pentru spitalizări de zi, în vederea confirmării afecțiunii oncologice.
În ceea ce privește serviciile medicale în scop diagnostic-caz, se crează posibilitatea să fie oferite de unități medicale mobile și caravane medicale pentru a permite accesul persoanelor din zone izolate la servicii de depistare precoce a afecțiunilor oncologice, precum cancerul de sân și col uterin.
Reprezentanții CNAS informează că furnizorii de servicii paraclinice vor putea efectua și deconta analizele prescrise pentru persoanele neasigurate pe biletele de trimitere emise de medicii de familie și de medicii specialiști, iar unitățile spitalicești vor putea deconta serviciile de spitalizare de zi acordate persoanelor neasigurate cu suspiciune de afecțiune oncologică, pentru confirmarea diagnosticului.
Pentru serviciile de diagnosticare oncologică, a hepatitelor cronice B și C, precum și a infecției HIV la gravidă acordate persoanelor neasigurate, finanțarea nu se va face din contribuțiile plătite de asigurați, ci de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Sănătății.
Bolnavii de cancer, consiliați de psihooncologi
Tot ca o noutate, în scopul eficientizării combaterii cancerelor se introduc noi servicii conexe asistenţei medicale ambulatorii de specialitate clinică, destinate persoanelor asigurate. „Acestea vor fi servicii psihologice specializate, furnizate de psihologi cu formare complementară în psihooncologie: consultații, consiliere, evaluare clinică și stabilire a planului de intervenție psihologică. Recomandarea serviciilor psihooncologice va putea fi făcută de medicii specializați sau supraspecializați în chirurgie oncologică, oncologie medicală, hematologie, oncologie şi hematologie pediatrică, radioterapie, precum și de medicii care acordă servicii de îngrijiri paliative în ambulatoriu. Până la 30 iunie 2025 va exista o perioadă de tranziție în care serviciile psihologice vor mai putea fi acordate bolnavilor oncologici și de psihologii fără formare complementară în psihooncologie”, se arată în comunicat.
În contexul anunțării noilor reglementări, președintele CNAS, Valeria Herdea, afirmă că acestea vor ajuta la depistarea bolilor grave în stadii incipiente și la tratarea lor: „Suntem convinși că noutățile din Contractul-cadru vor contribui substanțial la depistarea de afecțiuni grave în stadii incipiente, când șansele ca acestea să fie tratate iar bolnavul să-și continue viața normală sunt mult mai mari”.
Tia SÎRCA