April 5, 2025

Mai sunt câteva zile și intrăm în luna iunie, când cresc și temperaturile, vara fiind tot mai aproape. În această situație crește și consumul de apă a populației și este normal să fie așa. Omul transpiră mai des, iar în perioada zilei are nevoie de tot mai mult lichid. Dacă până nu de mult populația satelor noastre avea apă numai și numai din fântânile gospodăriilor populației, în prezent și locuitorii din mediul rural beneficiază de rețea de apă potabilă. Majoritatea comunelor din județul Cluj sunt racordate la conducta de apă din sursa Gilău, o mare realizare a Consilului Județean, preocupat să asigure condiții de trai decente și pentru oamenii care trăiesc în localitățile rurale.

În comuna Bonțida, de exemplu, în ultimii ani s-au făcut pași importanți în acest domeniu. După ce apa de bună calitate curge deja de câțiva ani pe robinetele caselor din Bonțida și Răscruci, recent și locuitorii – majoritatea oameni trecuți bine de vârsta tinereții – satelor Coasta și Tăușeni beneficiază de aceste servicii de gospodărie comunală. Astfel, rețea de apă a fost prelungită cu încă 8 kilometri lungime, ajungând în cele mai îndepărtate două sate componente ale comunei Bonțida. O adevărată mană cerească pentru bătrânii celor două sate de peste dealuri, care nu mai sunt obligați să scoată apa cu găleți din fântâni (care în timpul secetei mari efectiv au fost uscate!), ci deschid numai robinetele și curge apa de calitate din sursa Gilău, ajunsă și în cele două așezări pitorești de pe Câmpie din împrejurimile Bonțidei. Prin grija Primăriei în ultimii doi ani în comună au fost construite două noi grădinițe, la Bonțida și Răscruci, în ambele locații preșcolarii beneficiază de apă potabilă, la fel și elevii celor două școli de pe raza comunei. În viitor rețeaua va fi extinsă și în zonele unde până acuma încă nu s-au realizat investiții de gospodărie comunală. După cum ne-a spus zilele trecute primarul comunei Bonțida, Emil Cârhaț, în curând vor demara construirea unei creșe noi de 80 de locuri la Răscruci, iar în vecinătate vor fi asigurate terenuri pentru 100 de case noi pentru tinerii căsătoriți. În toate aceste noi locații va fi introdusă atât apa, cât și canalizarea.

Pe lângă aceste investiții, edilii comunei Bonțida continuă lucrările planificate în această primăvară, cum sunt modernizarea bazelor sportive din Răscruci și Bonțida, iar vis-a-vis de sediul Primăriei se lucrează la reabilitarea Monumentului Eroilor. Sunt zile călduroase, dar și de hărnicie în comuna de pe Valea Someșului Mic.

Szekely Csaba

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *