Noi o să aplaudăm și roboții vor munci, s-a amuzat primarul Emil Boc în momentul când un robot a introdus o capsulă a timpului în fundația viitorului Institut de Cercetare în Inteligență Artificială realizat de UTCN, în aplauzele unui auditoriu format din universitari, autorități, oameni de afaceri și politicieni din partide diverse.
Întrebarea rămasă deschisă după ce robotul a început să acopere cu pământ capsula îngropată este cine o va deschide în viitorul îndepărtat.
”Îmi doresc ca acest mesaj pe care-l scriem astăzi și va fi deschis peste ani și ani, sute de ani, să fie găsit de oameni și nu de roboți. Roboții să ne asiste, dar să nu ne ia locul, ci dimpotrivă să fie un instrument ajutător,” a spus Emil Boc în cuvântul său, presărat cu incursiuni în viitorurile posibile anunțate de proliferarea inteligenței artificiale.
Spre deosebire de candidații Aurelia Cristea și Sabin Sărmaș, și ei participanți la eveniment, domnul Boc a avut privilegiul să ia cuvântul în calitate de primar.
El a menționat performanțele Clujului în dezvoltarea de tehnologii inovative și a elogiat proiectul UTCN prin care orașul este deschizător de drumuri în România în domeniul cu cea mai efervescentă dezvoltare globală.
Institutul de Cercetare în Inteligența Artificială este primul de acest fel din țară și, precum spunea Bogdan-Gruia IVAN, ministrul Cercetării, Inovării și Digitalizării, este primul centru de cercetare din România care se construiește de la zero după anul 1990. ”Jos pălăria, UTCN, acest centru deja are și perspectiva viitorului, pentru că Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca are un parteneriat care tocmai a fost reînnoit cu gigantul american Lockhead Martin, ceea ce automat va avea un impact major asupra cercetării inteligenței artificiale nu doar asupra Clujului sau a Transilvaniei, ci și asupra Europei și a întregii lumi”.
Reprezentanții a doi giganți tehnologici, deja menționatul Lockhead Martin și Bosch, au salutat prin prezență începerea lucărilor.
”Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca marchează un moment istoric prin lansarea construcției Institutului de Cercetare în Inteligența Artificială, un proiect de anvergură care promite să aducă contribuții importante în domeniul Inteligentei Artificiale și tehnologiilor asociate”, a spus rectorul UTCN, Vasile Țopa.
”Cu o infrastructură specializată, axată pe cercetare și dezvoltare, institutul se prefigurează ca un lider în avansarea tehnologică și în stimularea colaborării între mediul academic și industrie. Prin această inițiativă, Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca se afirmă ca un pol al inovării și totodată contribuie activ la integrarea și totodată contribuie activ la integrarea inteligenței artificiale în multiple sectoare economice și sociale”, transmite universitatea într-un comunicat.
Institutul de Cercetare în Inteligența Artificială își propune să dezvolte o infrastructură specializată care să faciliteze elaborarea de modele experimentale, prototipuri, tehnologii și produse noi, bazate pe inteligență artificială. Această infrastructură va facilita transferul tehnologic al acestor soluții inovative către mediul economic și comunitate. Principalele activități de cercetare, dezvoltare și inovare se vor desfășura într-un spațiu modern și dotat cu toate echipamentele necesare cercetării în inteligență artificială și ale aplicațiilor acesteia.
Contractul pentru lucrările de proiectare și execuție pentru ICIA a fost semnat cu compania KÉSZ Construcții România în 14 septembrie 2023, iar proiectarea a început în 29 septembrie, același an. Execuția proiectului a debutat în 8 mai 2024, iar data preconizată pentru finalizarea lucrărilor este 8 noiembrie 2025.
Constructorul s-a angajat în discursul său să se străduiască să respecte termenul de execuție și a cerut sprijin universității să implementeze cele mai moderne tehnologii pe șantier.
Finanțarea este asigurată de universitatea clujeană, care speră însă să obțină și bani europeni. Ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, a promis că va continua să se implice mai ales că inteligența artificială este un subiect pe care îl prețuiește. ”Noi la minister am implementat deja tehnici de inteligență artificială și de machine learning în programele noastre și sper ca din august acestea să aducă valoare adăugată în domeniul combaterii evaziunii fiscale”, a anunțat ministrul. (C.C.)
Inca din anul 2020 Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca (UTCN) lansa un proiect prin apelul “structuri de sprijinire a proiectelor de specializare inteligentă”, în vederea înființării unui Institut de Cercetare în Inteligență Artificială (ICIA).
În proiectul respectiv era prevăzută edificarea unei clădiri cu o suprafață totală desfășurată de 10.500 mp, care să găzduiască mai multe secții și laboratoare de cercetare, dotate cu echipamente ultra-performante precum sisteme de calcul HPC, servere specializate pentru deep learning, de stocare date de mare capacitate, aplicații de modelare, simulare, optimizare, proiectare etc. Toate acestea cu scopul de a genera soluții noi, inovatoare în domenii de mare actualitate, cum ar fi : securitate cibernetică, orașe inteligente, diagnosticare medicală, robotică, vehicule autonome, sisteme inteligente, produse inovative în IoT etc.
(Vezi:https://www.utcluj.ro/media/documents/2020/Institutul_de_Cercetare_in_Inteligenta_Artificiala.pdf)
Inteligența artificială este însă o sabie cu două tăișuri. Pe lângă avantaje are si o serie de dazavantaje. La inceputul anului 2024 pe mai multe platforme şi reţele de socializare, au apărut postări tip deepfake care îl implică pe guvernatorul Băncii Naţionale a României, Mugur Isărescu realizate cu ajutorul inteligenței artificiale, astfel încât să creeze aparența că acesta a spus sau a făcut lucruri pentru care nu și-a dat consimțământul, ca si cum în realitate au fost spuse sau făcute de acea persoană.
Unul din Videoclipuri foloseste fraudulos imaginea şi vocea guvernatorului BNR pentru a convinge publicul să facă investiţii financiare pe o platformă inexistentă.
(vezi: https://www.youtube.com/watch?v=1Q3GD2jQ8Bo)
De asemenea, mai recent pe Facebook a apărut un material video în care președintele României, Klaus Iohannis, ar prezenta o platformă de investiții: „Fiecare rezident român născut între 1950 și 1994 ar trebui să aibă acces la noua platformă de investiții a țării. Comoara națională, Hidroelectrica, a majorat de mai multe ori plățile de dividende, pentru toți utilizatorii noi. Accesul la platformă este deja deschis! Înregistrați-vă, investiți și câștigați!”
Imaginile cu președintele Iohannis nu sunt reale, ci realizate cu ajutorul inteligenței artificiale.
Astfel de imagini circula cu nemiluita pe paginile de socializare sau pe YouTube.
(Vezi si : https://www.youtube.com/watch?v=zZBNTTFhEPA)