Israelul a semnalat duminică deschidere pentru a permite întoarcerea palestinienilor strămutaţi din nordul Fâşiei Gaza ca parte a negocierilor unui armistiţiu, o aparentă receptivitate la o cerere fundamentală a Hamas, informează Reuters.
Părţile în conflict au intensificat negocierile, mediate de Qatar şi Egipt, cu privire la suspendarea pe şase săptămâni a ofensivei Israelului în schimbul propunerii de eliberare a 40 din cei 130 de ostatici încă deţinuţi de gruparea militantă palestiniană.
Hamas a încercat să folosească orice înţelegere pentru a pune capăt luptei şi retragerii forţelor israeliene. Israelul a exclus acest lucru, spunând că în cele din urmă îşi va relua eforturile de a desfiinţa capacităţile militare şi de guvernare ale Hamas.
Hamas doreşte, de asemenea, ca sute de mii de palestinieni care au fost nevoiţi să fugă spre sud din oraşul Gaza şi din zonele învecinate în timpul primei etape a războiului de aproape şase luni să se întoarcă în nord. Israelul a refuzat iniţial această solicitare. Dar această poziţie s-a atenuat, a declarat un oficial israelian la curent cu discuţiile care au loc la Doha.
„Suntem acum dispuşi să discutăm despre întoarcerea unora dintre cei strămutaţi”, a declarat oficialul pentru Reuters, fără a furniza detalii în privinţa unor cifre. Presa israeliană a speculat că oferta ar fi limitată la femei şi copii şi interzice revenirea bărbaţilor înarmaţi care încearcă să îi întărească pe cei cu care armata israeliană încă se luptă în anumite părţi ale oraşului Gaza.
Oficialul, care a făcut aceste declaraţii sub protecţia anonimatul, a mai spus că Israelul este, de asemenea, de acord, în principiu, să elibereze între 700 şi 800 de prizonieri palestinieni în schimbul celor 40 de ostatici. Aceasta pare să răspundă unei cereri a unei propuneri Hamas, raportată de Reuters pe 15 martie, care menţiona eliberarea unui număr de 700 până la 1.000 de prizonieri.
Oficialul israelian a avertizat, totuşi, că orice decizie finală va depinde de câţi dintre prizonieri sunt militanţi de rang înalt care ispăşesc pedepse lungi pentru atacuri soldate cu morţi.