Liderul PNL Cluj, Daniel Buda spune că, în opinia sa, comasarea alegerilor locale cu celor europarlamentare reprezintă „cea mai bună ocazie pentru clasa politică din România de a pune pe masa alegătorului care îi sunt viziunile şi opţiunile pentru ceea ce înseamnă dezvoltarea şi modernizarea țării.
„Niciun alt tip de alegeri nu se completează atât de bine ca alegerile locale cu cele europarlamentare, legat de ceea ce înseamnă dezvoltare a comunităţilor la nivel naţional”, a mai declarat eurodeputatul PPE.
Din punct de vedere legal, nu există niciun impediment ca alegerile europene să fie comasate cu alegerile locale, afirmă eurodeputatul Daniel Buda (PNL), considerând că decizia este una „eminamente politică” şi că ea trebuie luată cât mai repede.
„Partidele politice (…) trebuie să ia această decizie undeva în două săptămâni, pentru că, dacă nu, atunci o să avem nişte dificultăţi majore, de a armoniza totuşi aspectele legislative, în sensul că sunt nişte etape cu care se anunţă alegerile, şi europarlamentare, şi cele locale, ş.a.m.d. De aceea este foarte important ca această decizie să fie luată de îndată, până la urmă să ştie şi partidele ce au de făcut”, a declarat luni seară europarlamentarul la o întâlnire cu jurnalişti români în Parlamentul European la Strasbourg.
Daniel Buda a subliniat că nu există riscul ca alegătorii să fie puşi în dificultate din cauza numărului mai mare de buletine de vot în urma comasării, oferind ca argument faptul că, în prezent, există şapte state din UE în care odată cu alegerile europarlamentare au loc şi alte tipuri de alegeri.
„Din punct de vedere al oportunităţii, sigur că totdeauna spunem noi că democraţia costă. Costă democraţia, dar dacă poţi să nu ai aceleaşi cheltuieli sau există cheltuieli pe care le poţi evita, de ce să nu faci această chestiune?”, a adăugat el.
Pentru a se putea organiza simultan cele două tipuri de alegeri e nevoie de schimbarea legislației
Trebuie reglementate partea cu vechimea domiciliului alegătorilor la adresă (legea actuală impune minim 6 luni) și aspectele legate de finalizarea mandatului de 4 ani de către aleşii în funcţii versus obligaţia constituirii consiliilor locale şi judeţene în termen de cel mult 60 de zile de la data alegerilor, dar şi de imposibilitatea înscrierii candidaţilor la ambele scrutine.
Întrebarea care se pune în present este cine sunt candidații partidelor politice pentru primăriile clujene din județ și la Consiliul județean.
Vă rugăm să accesați pagina Autentificare. Nu sunteți încă abonat ? Abonați-vă