Specialiștii din cadrul Direcției de Sănătate Publică Cluj fac câteva recomandări înncazurile în care copiii sunt diagnosticați cu infecție respiratorie acută și medicul medicul de familie consideră că este posibilă îngrijirea copilului la domiciliu. Este cunoscut faptul că infecțiile respiratorii sunt mai frecvente în sezonul rece și atunci când copiii frecventează colectivitățile, în special în cazul celor mai mici de 5 ani. Durata bolii este 7-10 zile, iar starea copilului se îmbunătățește treptat. Medicamentele ajută copilul să tolereze boala mai ușor dar nu îl vindecă mai repede. Cele mai multe infecții sunt virale de aceea antibioticele nu sunt, în general, recomandate și se administrează doar la indicația medicului, spun specialiștii DSP Cluj.
Cum puteți ajuta copilul să trecă mai ușor prin infecție?
Medicii indică oferirea de lichide copiilor în cantități mici dar frecvent, pentru a evita deshidratarea. În cazul în care este alăptat, laptele de mamă va fi lichidul cel mai ușor acceptat de către copil. Atunci când este deshidratat starea generală a copilului se alterează și urinează mai puțin de trei ori pe zi. De asemenea este importantă îndepărtarea secrețiile din nasul copilului folosind soluții pe bază de ser fiziologic sau apă de mare, în special înainte de mese și înainte de somn. Temperatura în încăpere nu trebuie să depășească 22°C. Specialiștii recomandă folosirea medicamentelor pentru febră (Paracetamol, Ibuprofen, Algocalmin) atunci când febra influențează starea generală a copilului. Medicamentele pentru tuse nu se folosesc la copilul mai mic de un an.. În acest caz copiii care tușesc pot fi ajutați folosind dispozitive de umidificare a aerului și administrând medicamentele prescrise de medic. În ceea ce privește folosirea mierii, medicii consideră că mierea este contraindicată la copilul mai mic de un an, și că poate fi administrată ½ linguriță la copiii cu vârste cuprinse între 1-5 ani, 1 linguriță copiii între 6-11 ani și 2 lingurițe pe zi la copiii mai mari de 12 ani.
Când trebuie să se se prezinte părinții cu copilul la medic?
Copilul respiră cu dificultate, se aude un șuierat atunci când respiră sau trage aerul în piept cu zgomot. Copilul devine palid, flasc, starea generală se alterează. Nu reușește să înghită saliva. Are febră înaltă (peste 38 °C în cazul copilului mai mic de 3 luni, peste 39°C în cazul copilului cu vârsta 3-6 luni) sau febra durează mai mult de 5 zile. Nu poate bea lichide din cauza respirației dificile. În cazul în care manifestările durează mai mult de 7 zile, cadrele medicale recomandă re-evaluarea copilului bolnav de către medicul de familie. În ceea ce privește comportamentul copiilor pe perioada îmbolnăvirii, medicii cer părinților să-și învețe copiii să-și acopere gura și nasul cu brațul atunci când tușesc sau strănută. Să utilizeze batiste de unică folosință atunci când copiii strănută sau tușesc apoi să arunce batistele imediat la gunoi, după care să se spele pe mâini. De asemenea foarte important este ca părinții să-și învețe copiii să își spele mâinile timp de 20 de secunde cu apă și săpun (soluțiile dezinfectante pot fi folosite dacă apa și săpunul nu sunt disponibile), să nu își atingă ochii, nasul sau gura după ce a pus mâna pe suprafețe posibil contaminate. Pentru a împiedica contactarea răcelilor trebuie să se evite spațiile aglomerate și contactul cu persoanele bolnave. Totodată, spun medicii, copiii bolnavi nu se duc în colectivitate.