
Comunitatea skaterilor din Cluj-Napoca nu a mai așteptat după Primărie să finalizeze skatepark-ul de interior din Baza Sportivă Gheorgheni și au transformat cu resurse proprii o clădire militară în spațiu pentru realizarea de trick-uri și acrobații cu skateborad și trotinetă. Au construit rampe la standardul cerut pentru astfel de sporturi iar consultant a fost inginerul care s-a ocupat de extinderea skateparkului din Parcul Rozelor
Municipalitatea a promis că va realiza o astfel de investiție pentru a putea fi utilizat skateri în special în timpul iernii sau în perioada anotimpului ploios pentru a completa infrastructura sportivă și de recreere a orașului.
Viitorul skatepark va include o suprafață de rulare de aproximativ 1060 mp, amenajată într-o cuvă scufundată de beton armat, acoperită cu o copertină verde integrată peisagistic. Spațiul va fi structurat pentru sportivi de toate nivelurile, de la începători la avansați, cu rampe variate, bowl, foam-pit și elemente specializate pentru skateboarding, BMX, trotinete și role. De asemenea, vor fi amenajate zone complementare precum un perete de escaladă, gradene, vestiare, toalete smart, alei pietonale și mobilier urban.
Clădire militară cu destinație sportivă
Cum proiectul se află doar la faza realizării documentațiilor și obținerii avizelor, pasionații de trick-uri și acrobați cu skateboard și trotinetă nu au mai avut răbdare să aștepte finalizarea infrastructurii destinate acestor activității din Baza Sportivă Gheorgheni și au amenajat propriul skatepark acoperit. Locul ales pentru realizarea acestei investiții este clădirea militară din fostul poligon de trageri de pe Valea Gârbăului, zona Sfântul Ion. Clădirea a fost abandonată imediat după anul 2000 iar terenul a fost transferat de la Armată la Primărie pentru construirea unui cartier de locuințe. Cum clădirea nu era folosită, skaterii s-au gândit ca ar fi locul perfect în care să-și exercite pasiunea. Astfel, fiecare membru al comunității skaterilor a pus câte 200 de lei pentru a cumpăra ciment și alte materiale cu care să amenajeze rampele speciale pentru practicarea skateboard-ului și realizării trick-urilor cu trotineta. Cum aceste rampe necesită o tehnică specială pentru a asigura înclinația adecvată, skaterii au apelat la un proiectant specializat în astfel de lucrări. Consultantul lor a fost chiar inginerul care s-a ocupat de extinderea skatepark-ului din Parcul Rozelor.
Multă pasiune
„Ne-am dorit foarte mult să avem un skatepark acoperit pentru a nu depinde de vreme. Comunitatea noastră e foarte pasionată de acest tip de sporturi. Mulți participă la concursuri iar pentru antrenamente e nevoie de infrastructură care să fie folosită atât iarna dar și vara când plouă. Noi acum avem posibilitatea să ne antrenăm doar vara când e vreme bună. Or acest lucru nu ne ajută foarte tare pentru că sunt exerciții dificile care necesită antrenament în fiecare zi. Sunt colegi care au învățat un trick în cinci ani pentru că au putut să exerseze doar vara în skateparkurile din aer liber. Deja sunt multe competiții în zona skatebording-ului iar dacă nu reușim să ne pregătim cum trebuie nu ținem pasul. Nu știm când va fi finalizat skateparkul din Gheorgheni și de aceea am decis să ne amenajăm singuri o astfel de bază în clădirea militară de pe Valea Gârbăului la Cluj-Napoca”, ne-a povestit un pasionat de skateboard din Cluj-Napoca.
Ziarul Făclia a vizitat investiția realizată de tineri din resurse proprii pe Valea Gârbăului, ocazie cu care a constatat că lucrarea nu este deloc o improvizație. Rampele sunt executate la standardele adecvate pentru practicarea acestui sport și au un grad de dificulatte destul de ridicat. Mai mult, pentru a crea un cadru prietenos, pereții clădirii au fost acoperiți cu imagini de graffiti.
Cosmin PURIȘ
Articolul Video&Foto | Clădire militară din Cluj-Napoca, transformată în skatepark de interior apare prima dată în ziarulfaclia.ro.