April 19, 2025

Primul Afterschool gratuit din Cluj-Napoca, a fost inaugurat miercuri, 16 aprilie 2025, în cel mai vechi cartier al orașului, Mănăștur. Acesta a fost dăruit comunității de omul de afaceri Dorel Goia, care tot cu acest prilej a înființat Fundația Ioan și Maria, după numele părinților săi. Clădirea este situată pe Calea Florești, pe locul în care se afla casa părintească, pierdută în perioada regimului comunist când a fost demolată. În centrul educațional copiii cu situații mai precare vor fi ajutați să-și facă temele, să aprofundeze studiul într-un anumit domeniu, să facă sport și să învețe că fac parte dintr-o comunitate. În grădina centrului sunt plantați cireși, precum cei din copilăria fericită din Mănăștur. La eveniment au fost prezenți ÎPS Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, care a oficiat slujba de sfințire a noii clădiri, primarul municipiului Cluj-Napoca, Emil Boc, președintele Consiliului Județean Bistrița, Emil Radu Moldovan, directorul TeraPlast, Alexandru Stânean, prof. dr.Vasile Pușcaș, directorul Palatului Copiilor, Valentin Cuibus.

Un așezământ care pune în centru copilul

Cu acest prilej, ÎPS Andrei a spus că atenția centrului social va fi îndreptată către copii, așa cum și Domnul Isus Hristos a pus pe primul plan copiii, răspunsul lui Iisus la întrebarea „Cine va moșteni Împărăția Cerurilor?” fiind „Dacă nu veți fi ca pruncii, nu veți moșteni Împărăția Cerurilor”. Ierarhul clujean a afirmat că preocuparea față de copii, față de tineri, față de cei care au nevoie este foarte importantă, după cum spunea și înțeleptul Solomon „Învață-l pe copil cu purtarea pe care trebuie să o aibă și nici când va îmbătrâni nu se va abate de la ea”. „Sufletul ne este mângâiat, acum, în Săptămâna Pătimirilor, când domnul Goia ne-a invitat să binecuvântăm acest centru social unde grija va fi îndreptată către copii și tineri. Îl rugăm pe D-zeu ca celor preocupați de amenajarea acestui centru să le dea sănătate, iar dumneavostră tuturor vă dorim o sărbătoare a Paștelui plină de har, de bucurie și de realizări spirituale și materiale”, a încheiat discursul ÎPS Părinte Mitropolit Andrei.

Dar de la un om cu inimă mare

Despre inaugurarea noului centru educațional, primarul Emil Boc a declarat că este un moment de suflet și de viitor pentru Cluj, în special pentru Mănăștur, pentru că nu este vorba doar de a deschide o clădire, ci despre un dar, o promisiune, o declarație de încredere în educație, „un dar din partea unui om cu inimă mare care știe ce înseamnă să pleci de jos, o declarație de generozitate și de solidaritate cu comunitatea din care face parte, pentru că n-a uitat niciodată de unde a plecat, iar prin educație, muncă alături de credință domnul Dorel Goia a reușit”, a spus Emil Boc, mulțumind antreprenorului clujean „pentru efortul extraordinar pe care l-a făcut pentru comunitatea orașului”.

Primarul Clujului a subliniat că noul centru va oferi șansa la mii de copii de a-și împlini potențialul educațional pe care îl au, „vine în completarea a ceea ce părinții, școala, autoritățile fac și ne ajută ca și comunitate să reușim. Nimeni nu poate reuși singur, nici autoritățile publice, nici școala, nici părinții dacă nu fac împreună cu mediul de business parteneriat ca fiecare să-și aducă contribuția pentru a avea o comunitate închegată.

Gest care va rămâne în memoria colectivă

Prezent la eveniment, președintele Consiliului Județean Bistrița, Emil Radu Moldovan, a apreciat construirea centrului educațional, înființarea fundației în memoria părinților și șansa redată copiilor care provin din familii cu situații mai precare, exprimându-și speranța că această inițiativă de la Cluj va deveni un model de urmat. „Ceea ce a făcut domnul Dorel Goia este un gest de normalitate pentru că alergăm cu toții după himere și la final o să constatăm că nu am ales prea multe lucruri în această viață. Astfel de gesturi, pe lângă marile realizări profesionale, sunt lucrurile care ne vor păstra în memoria colectivă a comunității prin care am trecut”, a spus Emil Radu Moldovan felicitându-l pe fondatorul centrului.

De asemenea, felicitări și mulțumiri a adresat și directorul Palatului Copiilor, Valentin Cuibus, care s-a arătat impresionat de gestul făcut de Dorel Goia, arătând că puțină lume face gesturi de acest gen și se gândește la copiii care au nevoie. Valentin Cuibus a spus că acest sistem de afterschool se adresează copiilor care-și permit mai puțin și că poate fi un început și pentru alți antreprenori care au posibilități și doresc să facă mai multe pentru Cluj și pentru copiii cu probleme.

Clădire a noilor tehnologii

La rândul său, directorul general TeraPlast, Alexandru Stânean, a declarat că este onorat de eveniment precizând că unul din lucrurile pe care le face TeraPlast este acela că se implică în societate. În acest sens, a amintit susținerea echipei de handbal Gloria Bistrița, a asociațieișuleasca Social în proiectul Via Transilvanica, dar și implicare în zona educației, cum este Afterschoolul gratuit Fundației Ioan și Maria.

Vorbind despre construirea noii clădiri, directorul general TeraPlasta a spus că sau folosit cele mai noi tehnologii: „Pentru managementul energiei s-au utilizat panourile solare, pompele de căldură, încălzirea și răcirea prin pardoseală, s-au folosit sisteme de management ale apelor pluviale, care nu lasă ca acestea să se piardă, ci sunt colectate și reutilizate. Este un showroom al produselor TeraPlast, o carte de vizită pentru proiectanții, arhitecții și constructorii care au lucrat aici. Sperăm să fie un catalizator pentru beneficiarii acestui centru, pentru copiii care vor petrece timp și vor învăța, să îi determine să facă lucruri cel puțin la fel de interesante precum am făcut noi aici.

Casa părintească cu cireși, din Mănăștur

La rândul său, antreprenorul clujean Dorel Goia a mărturisit că pe locul centrului din Mănăștur a copilărit și trăit 29 de ani în casa părintească, până la intervenția autorităților comuniste care au hotărât să o demoleze pentru a putea fi construite blocurile din jur. După 89, a început un proces care a durat doisprezece ani și a redobândit terenul devenind proprietar. Atunci avea două opțiuni: să-l vândă unor dezvoltatori imobiliari, cum este unul dintre vecini, care a ridicat un imobil cu peste 20 de etaje, care pune Clujul pe harta marelor orașe, fie să construiască singur un imobil și apoi să-l revândă pentru a-și umple conturile cu alți bani. Dorel Goia a spus că s-a decis să nu fie tentat de bani și să construiască centrul destinat copiilor. Ca urmare asta s-a și întâmplat.

Un umăr pus la reducerea emigrației

La afterschoolul gratuit, copiii vor primi ajutor pentru rezolvarea temelor la matematică, limba și literatura română, limbi străine, fizică, chimie, dar și pentru a-și desăvârși instrucția și educația. Totodată, aceștia vor putea să facă sport, tenis de masă, și vor avea acces la computere performanțe pe care nu le au acasă. Omul de afaceri Dorel Goia a spus că speră să vadă centrul plin de copii și ca exemplu să fie luat și de alți antreprenori, mai ales că există acum un model funcțional, noul Afterschool din Mănăștur. Antreprenorul a spus că funcționarea cât mai multor centre educative gratuite ar reduce numărul tinerilor care pleacă din România: „Emigrația românească contemporană va rămâne în istoria României ca și o mare rușine. (…) Este greu de explicat de ce nu numai în sondajele de opinie, ci și în realitate, tinerii se gândesc ca la cea mai bună variantă de rezolvare a problemelor, la emigrație, care afectează viitorul națiunii. Și dacă se rezolvă prin cât mai multe așezăminte de cultură gratuite, care să prea din obligațiile părinților, sunt convins că vom pune umărul toți la reducerea emigrației și la revenirea părții celei mai sănătoase a națiunii, a tineretului educat și obișnuit cu rigorile capitalismului și democrației de tip occidental, la origini în România”.

Tia SÎRCA

Articolul Pionierat în caritate la Cluj. Omul de afaceri Dorel Goia a deschis primul Afterschool gratuit apare prima dată în ziarulfaclia.ro.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *