April 19, 2025

 

Data: aprilie, 2025

Comunicat de presă
Lansare proiect
Dezvoltarea infrastructurii USAMV Cluj-Napoca, în vederea creșterii caracterului calitativ și incluziv al procesului instructiv-educativ pentru studenții de la Medicină Veterinară

Comunicat de presa_demarare proiect Pavilion 6B MV
UNIVERSITATEA DE ȘTIINȚE AGRICOLE ȘI MEDICINĂ VETERINARĂ CLUJ-NAPOCA, în calitate de BENEFICIAR, a încheiat Contractul de Finanțare cu Agenția de Dezvoltare Regională Nord-Vest, în calitate de Autoritate de Management pentru Programul Regional Nord Vest 2021-2027, Prioritatea: P6. O regiune educată, Obiectivul specific: RSO4.2_Îmbunătățirea accesului egal la servicii de calitate și incluzive în educație, formare și învățarea pe tot parcursul vieții prin dezvoltarea infrastructurii accesibile, inclusiv prin promovarea rezilienței pentru educația și formarea la distanță și online, Operațiunea c) Dezvoltarea infrastructurii educaționale în învățământul universitar, apel de proiecte: PRNV/99/PRNV_P6/OP4/RSO4.2/PRNV_A22, pentru proiectul cu titlul „Dezvoltarea infrastructurii USAMV Cluj-Napoca, în vederea creșterii caracterului calitativ și incluziv al procesului instructiv-educativ pentru studenții de la Medicină Veterinară „ cod SMIS 319698.

Perioada de implementare: 35 luni, între data de 01.11.2024 și 30.09.2027
Obiectiv general: Obiectivul general al proiectului îl reprezintă Ddzvoltarea infrastructurii terțiare universitare a USAMV Cluj-Napoca, în vederea creșterii accesibilității la servicii educaționale calitative și incluzive în domeniul medicinii veterinare. Medicina veterinară este parte integrantă a domeniului sănătate, domeniu prioritar pentru Regiunea de Dezvoltare NV. Astfel, proiectul răspunde nevoii existente în ecosistemul de inovare regional identificate prin Strategia de Specializare Inteligentă RIS3 NV 2021-2027. Proiectul propune etajarea, reabilitarea și recompartimentare interioară a pavilionului VI – corp B din cadrul Universității de Științe Agricole și Medicină Veterinară Cluj-Napoca. În cadrul proiectului se dorește realizarea de noi spații de învățământ pentru studenții din cadrul Facultății de Medinică Veterinară, precum: laboratoare, săli de curs, săli seminarii. De asemenea, în cadrul nivelurilor existente se propun recompartimentări interioare și lucrări de modernizare și adaptare a spațiilor la necesitățiile actuale. Clădirea va fi dotată cu echipamente moderne pentru studii în cadrul medicinii veterinare.
Obiectivul specific 1. Optimizarea și creșterea spațiului dedicat invățământului universitar (24 laboratoare, 3 săli de curs, 5 săli de seminar) prin următoarele linii de acțiune: 1. reabilitarea și modernizarea spațiilor existente prin lucrări de modernizare și adaptare la necesitățiile actuale; 2. realizarea de noi laboratoare, respectiv săli de curs și seminar.
Obiectivul specific 2. Asigurarea funcționalității infrastructurii educaționale din Pavilionul VI, Corp B, prin dotarea clădirii cu echipamente moderne pentru studii în cadrul medicinii veterinare.
Obiectivul specific 3. Dezvoltarea capacității instituționale a USAMV Cluj-Napoca în ceea ce privește racordarea procesului educațional la dezvoltarea durabilă, prin: 1. eficientizarea energetică a clădirii prin implementarea de sisteme de producere a energiei din surse regenerabile; 2. adaptarea clădirii pentru accesul și utilizarea serviciilor oferite în cadrul instituției de către persoanele cu dizabilități.

Valoarea totală a contractului de finanțare: 46,956,429.69 RON
Valoarea totală eligibilă a proiectului, incl. TVA eligibil: 32,406,907.27 RON
Valoarea eligibilă nerambursabilă, cofinanțarea UE (50%): 16,203,453.63 RON
Valoarea eligibilă nerambursabilă, contribuția națională (48%): 15,555,315.48 RON
Valoarea cofinanțare eligibilă beneficiar (2%): 648,138.16 RON
Valoare totală neeligibilă a proiectului, incl. TVA neeligibil: 14,549,522.42 RON

Rezumat al proiectului:
Clădirea propusă pentru etajare și reabilitare reprezintă Pavilionul VI Corp B din cadrul Universității de Științe Agricole și Medicină Veterinară. În situația actuală, clădirea nu mai dispune de spații adecvate necesitățiilor actuale de învățământ universitar, atât din punct de vedere funcțional și spațial, cât si din punct de vedere tehnic. De asemenea, clădirea nu dispune de sisteme de producere a energiei din surse regenerabile, prin urmare este necesară și oportună instalarea unui astfel de sistem. Clădirea prezintă deficiențe în asigurarea accesului persoanelor cu dizabilități, prin urmarea în clădire sunt necesare intervenții pentru adaptarea clădirii la standardele aferente. Proiectul propune etajarea, reabilitarea și recompartimentarea interioară a pavilionului VI – corp B din cadrul Universității de Știinte Agricole și Medicină Veterinară Cluj-Napoca. În cadrul proiectului se dorește realizarea de noi spații de învățământ pentru studenții din cadrul Facultății de Medinică Veterinară, precum: laboratoare, săli de curs și săli seminarii. De asemenea, în cadrul nivelurilor existente se propun recompartimentări interioare și lucrări de modernizare și adaptare a spațiilor la necesitățiile actuale. Clădirea va fi dotată cu echipamente moderne pentru studii în cadrul medicinii veterinare.

Spațiile rezultate în urma realizării lucrărilor de intervenție sunt:
 1. Plan parter: demisol, sală așteptare, zonă recepție, toalete, arhivă, coridor, izolator, 5 săli consult, depozit aparatură, 3 vestiare, spălătorie, recepție rufe murdare, depozit materiale curățenie, oficiu, coridoare, casă de scară, sală – clinică de patologia reproducției, holuri, laboratoate studenți, sală de curs, sală recuperare, sală anestezie, 3 săli reanimare, 2 săli operații animale mici, 2 săli radiologie, clinică chirurgie, 4 birouri, 3 depozite, grupuri sanitare, oficiu curățenie, cameră comandă;
 2. Plan etaj 1: laborator biochimie, laborator hematologie, laborator serologie imunologie, 3 laboratoare reproducere, 3 laboratoare biologie moleculară, laborator medicală, laborator toxicologie, 2 săli curs, 2 săli seminar, 1 sală seminar fiziologie, 1 sală seminar propedentică, 1 sală abilități practice, sală medici, sală tehnicieni, sală doctoranzi, 3 spații depozitare, holuri și coridoare, grupuri sanitare, casă de scară, oficiu.
 3. Plan etaj 2: 11 laboratoare, 10 săli studiu / birou doctorant, 2 spații depozitare, hol și coridoare, casă de scară.
Total suprafață utilă propusă 3.539,57 m².

Locația proiectului: proiectul propus se va implementa în Municipiul Cluj-Napoca, str. Calea Mănăștur, nr. 3-5, la sediul Beneficiarului – campus USAMV CN, clădire Pavilion 6B MV.

Date de contact Beneficiar: Cluj-Napoca, Strada Calea Mănăștur, nr. 3-5, jud. Cluj, cod poștal 400372, România, tel. 0264596384 / 0264593792, e-mail: [email protected], persoană de contact și manager de proiect: Prof. Dr. Cornel Cătoi, tel. 0264596384, int. 119, fax 0264593792, e-mail: [email protected].

Articolul Dezvoltarea infrastructurii USAMV Cluj-Napoca, în vederea creșterii caracterului calitativ și incluziv al procesului instructiv-educativ pentru studenții de la Medicină Veterinară apare prima dată în ziarulfaclia.ro.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *