Consilierii locali reuniți, luni, în ședință ordinară au adoptat proiectul de hotărâre pentru aprobarea regulamentului de salubritate al orașului. Regulamentul prevede sancțiuni drastice atât pentru cetățenii care nu respectă regulile de gestionare a deșeurilor cât și pentru operatorul de salubritate.
Astfel persoanele fizice care nu vor respecta colectărea separată a deșeurilor (hârtie, metal, plastic, sticlă) vor fi sancționate cu amenzi între 5.000 și 15.000 de lei iar persoanele juridice cu amendă între 40.000 și 60.000 de lei.
Depozitarea deșeurilor în locuri nepermise, precum spații verzi, căi de comunicație sau alte locuri publice se sancționează cu amenzi cuprinse între 30.000 și 45.000 de lei pentru cetățeni și între 50.000 și 70.000 de lei pentru persoane juridice. Aceleași amenzi sunt prevăzute și pentru cei care incendiază deșeuri sau le îngroapă.
O altă sancțiune este prevăzută pentru nerespectarea depunerii deșeurilor periculoase provenite din gospodărie, pe tipuri, în sistemul de colectare separată a deșeurilor municipale gestionate de operatorul de salubrizare, respectiv de predare a uleiurilor vegetale folosite către operatori autorizați să desfășoare activită de eliminare a uleiurilor uzate. Sancțiunea prevăzută este amenda cuprinsă între 10.000 și 20.000 de lei.
Refuzul de a încheia contracte de salubrizare cu operatorii licențiați va fi sancționat cu amenzi cuprinse între între 500 și 1.000 de lei.
Utilizarea recipienților improvizați pentru colectarea și depozitarea deșeurilor va fi sancționată cu amendă cuprinsă între 1000 și 1500 lei. O altă sancțiune cu amendă cuprinsă între 1000 și 2500 de lei va fi aplicată în cazul murdăririi carosabilului de către autovehicule și vehicule care ies din șantier.
O altă serie de sancțiuni sunt prevăzute pentru operatorii de salurbitate. Astfel, pentru practicarea de de prețuri neaprobate mai mari decât cele aprobate de autorități va fi sancționată cu amendă cuprionsă între 30.000 și 50.000 de lei. Nerespectarea programului de curățenie stradală va fi sancționat cu amendă cuprinsă între 2000 și 2500 de lei. Nerespectarea obligației de preluare separată a deșeruilor și a nu le amesteca pe timpul transportului va fi sancționat cu amendă cuprinsă între 40 de mii de lei și 60 de mii de lei.
Primarul Emil Boc a amintit că în Cluj-Napoca deșeurile medicamentoase pot fi depuse în locuri speciale amenajate șa spitale sau centre medicale.
Acestea preiau de la orice persoană care duce mediamente sau deșeuri medicamentoase, în baza unui orar propriu și le depozitează în locuri special amenajate.
Colegiul Farmaciștilor din Cluj a lansat un ghid complet cu privire la pericolul reprezentat de medicamentele neutilizate sau expirate.
Potrivit ghidului, nu toate medicamentele neutilizate pot fi depuse la aceste unități, printre acestea se află medicamentele psihotrope sau stupefiante, dar și cele oncologice.
Articolul Amenzi usturătoare pentru clujenii care nu separă deșeurile apare prima dată în ziarulfaclia.ro.