April 8, 2025

Uniunea Vatra Românească invită publicul la un eveniment editorial de excepție. Este vorba de lansarea volumului „Vișinelu-Sat curat românesc din inima Ardealului”, o lucrare monumentală scrisă de ec. Traian Vamoș. Evenimentul va avea loc în data de 08.04.2025 la orele 11 în sala de festivităţi a U.V.R. Cluj, situată pe Bulevardul Eroilor nr. 2, în municipiul Cluj-Napoca.

Traian Vamoș a realizat pe parcursul a 11 ani o muncă titanică de docu­men­tare şi cercetare iar din acest efort a rezultat o lucrare de mari dimensiuni, unică probabil din acest punct de vedere la nivelul comunelor din România. Cartea a fost structurată în trei volume care însumează 1.500 de pagini, având toate atributele unei lucrări ştiinţifice de anvergură (biblio­grafie, memorii, cataloage, fotografii, lucrări de specialitate din diverse domenii, dic­ţionare, enciclopedii, arborele genealogic al familiilor cu mare continuitate din sat, indice de nume şi locuri etc.)

Primul volum „Pagini de istorie” cuprinde aspecte ce țin de cadrul geografic al satului, evoluția istorică, situația demografică din diverse perioade, precum și participarea localnicilor de aici la cele două mari conflagrații mondiale. Un rol important în viaţa comunităţii l-a jucat Biserica, autorul ocupându-se pe larg de istoria acestei instituții și a preoţilor satului.

Cel de al doilea volum „Oameni, Tradiții, Obiceiuri” este dedicat personalităților satului, obiceiurilor, datinilor, aspectelor etnografice și folclorice, îndeletnicirilor și tradiţiilor. În cadrul muncii pe care a dedicat-o acestui volum, Traian Vamoș a zăbovit mult la documentarea arborelui genealogic al marilor familii din localitate, care au avut continuitate pe parcursul a mai multor secole.

De o mare bogăţie informativ-documentară este volumul al treilea intitulat „Din viața satului”, ce surprinde momente importante din viața oamenilor de aici și activitățile pe care le-au desfășurat de-a lungul anului.

De remarcat sunt sutele de fotografii incluse în monografie, ceea ce sporește valoarea documentară a cărții. Prin fotografiile publicate “o lume veche reînvie”, ar spune marele poet Octavian Goga.

Pentru aceste calități ale monografiei, reputatul istoric Ioan Bolovan a scris în Prefață: „Cu siguranță, nicio monografie zonală, a acestei părți de țară de la confluența mai multor județe, nu va mai putea eluda în viitor acestei trei volume editate cu empatie de către domnul ec. Traian Vamoș, ele oferind informații prețioase și care evidențiază o realitate doar intuită, dar care acum este confirmată statistic, țărănimea a fost principalul contributor uman și material în istoria națională”. De asemenea, cunoscutul istoric Vasile Tutula spune în Cuvântul Înainte că monografia satului „Vișinelu” este „una reușită și inedită”. „Autorul a făcut un efort uriaș de documentare pentru a reda cetățenilor comunei cât mai multe informații și date istorice care să-i ajute să-și reconstituie istoria mai puțin știută a acestor meleaguri încântătoare din Câmpia Transilvaniei care în 1918 au revenit acasă, în România. Evidențiez de asemenea, modul plăcut și bine realizat de a îmbina istoria documentară cu istoria locală, prin discuțiile și intervierea unui număr însemnat d epersoane și familii, asigurând lucrării în ansamblul ei un caracter original”, scrie Vasile Tutula.

Cosmin PURIȘ

Articolul O carte monumentală dedicată unui „sat curat românesc din inima Ardealului” apare prima dată în ziarulfaclia.ro.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *