April 5, 2025

Anul acesta, la 1 aprilie, Muzeul Municipal Dej a împlinit 100 de ani de la înființare. Evenimentul a fost marcat într-o atmosferă sărbătorească, joi, 4 aprilie, prin lansarea volumului „Muzeul Municipal Dej Centenar (1925-2025)”, în prezența primarului Costan Morar, reprezentanții unor instituții dejene, profesori, elevi și, nu în ultimul rând, un public numeros, iubitor de istorie.

Tipărit în condiții grafice excelente, volumul structurat pe cinci capitole oferă un incurs în istoria devenirii muzeului și o succintă descriere a principalelor colecții muzeale, respectiv: „Colecția de arheologie preistorică” și „Colecția medievală și modernă” (dr. Alexandrina Mircea); „Colecția de arheologie daco-romană” (Constantin Albinetz); „Colecția interbelică” (Cristina Tudor și Ovidiu Rus); „Colecția numismatică” (Jenő Zomora); „Colecția etnografică” și „Colecția de carte veche” (Ovidiu Rus); „Colecția de artă plastică” și „Colecția despre istoria comunismului” (Cristina Tudor). Descrieri documentate, realizate cu dăruire și profesionalism de echipa coordonată de prof. Constantin Albinetz, Șef Serviciu Cultură în cadrul Primariei Municipiului Dej. Lansarea volumului „Muzeul Municipal Dej Centenar (1925-2025)” a fost fericit completată de expoziția de fotografii „Dejul în imagini” și lansarea site-ului muzeului – www.muzeulmunicipaldej.ro. Nu în ultimul rând, prezența unor membri ai Asociației de reenactment istoric „Terra Dacica Aeterna” au oferit o cuvenită „pată de culoare antică” unui eveniment contemporan. Grupul de reenactori „Linia Frontului” a fost de asemenea prezent, vineri, 4 aprilie, pentru a reconstitui în fața publicului dejean, câteva momente cheie din Primul și al Doilea Război Mondial, momente dureroase pentru secolul XX.

Muzeul de ieri…

Istoria Muzeului Municipal Dej începe din anul 1899 când Societatea pentru Literatură, Istorie și Etnografie a comitatului Solnoc-Dăbâca a pus bazele unei colecții muzeale care cuprindea 3.791 piese de arheologie, artă și etnografie. Colecția a fost organizată în cadrul Liceul de Stat din Dej.

Puţin după Marea Unire, Dejul a avut parte de un primar despre care, George Mânzat în “Monografia oraşului Dej” spunea că „va lăsa urme de neşters în istoria oraşului”, un om deosebit, Cornel Pop, doctor în drept. Este perioada în care Dejul, reședință de județ, se îmbogăţeşte, la propriu, cu un serviciu de salubritate, un dig de apărare împotriva inundaţiilor, un apeduct nou, un stadion, un parc, un lac de agrement, un ştrand, o şcoală de pictură şi un muzeu. Acesta din urmă ia ființă în 1925, cu sprijinul istoricului Victor Motogna şi al profesorului Emilian Panaitescu, cel care în perioada 1926-1929 a condus primele săpături arheologice sistematice de la castrul roman din Căşeiu.

Muzeul înfiinţat în 1925, s-a numărat printre cele 20 de muzee existente în Transilvania în perioada 1919-1929. În Regulamentul de funcţionare al muzeului, la articolul 1 se arăta motivaţia înfiinţării acestei instituţii: ,,pentru colecţionarea şi păstrarea materialului de valoare istorică din oraş şi judeţ şi pentru răspândirea culturii în toate straturile populaţiei”. Prin urmare, astăzi, după un secol, putem spune că „misiunea muzeului a fost şi rămâne aceea de a cerceta, interpreta şi tezauriza trecutul, într-un context al prezentului şi viitorului, de a fi util comunităţii prin informaţiile oferite privind istoria acestor locuri şi prin activităţile cultural-educative desfăşurate”.

Adăpostit iniţial în incinta primăriei (actualul Cerc Militar) la parterul instituției, mutat apoi, în 1968 în sediul Primăriei Dej (fosta Prefectuă a județului Someș), în 1974 la subsolul Mănăstirii Franciscane și mutat din nou, după 1989, în spațiul unui fost restaurant, în cele din urmă, în anul 2018 muzeul își găsește „casa” potrivită, într-o clădire centrală, spațioasă, adecvată scopului pentru care a fost creat.

În loc de încheiere…

Deşi multe dintre valorile adunate în perioada interbelică au dispărut în timpul ocupaţiei hortiste, muzeul deţine la ora actuală peste 30 de mii de obiecte şi se bucură de circa 20 de mii de vizitatori anual. Fiind un muzeu mic, cu profil mixt, finanţat din bugetul local, n-a dispus şi nici nu sunt speranţe să dispună vreodată de fonduri substanţiale pentru achiziţii. Aproape tot ce deţine muzeul se datorează generozităţii unor donatori, pătimaşi colecţionari şi iubitori de istorie.

Credincios rolului său formativ şi informativ, Muzeul Municipal, Membru al Reţelei Naţionale a Muzeelor din România (RNMR), este permanent preocupat de organizarea unor expoziţii (temporare sau permanente), lansări de carte, ateliere tematice, simpozioane, proiecte comune cu muzeele de istorie și etnografie din țară, colaborări punctuale cu școlile și instituțiile dejene, participând totodată cu materiale specifice la diferitele activităţi culturale organizate în oraş. În plus, dincolo de principala-i menire, de a conserva valorile trecutului, Muzeul Municipal Dej face pași importanți în valorificarea digitală a patrimoniului muzeal, în folosirea noilor tehnologii, atractive pentru publicul tânăr.

“Un muzeu, oricât de mic ar fi el, este un fragment de memorie. Cei care au creat bunurile materiale au fost oamenii şi tot ei sunt cei care odată cu trecerea timpului se bucură de conservarea lor şi le redescoperă în muzee…” Consideraţi că aceste cuvinte sunt o invitaţie pentru a vizita expoziţiile muzeului, atât cele de bază, cât şi cele recente. O invitaţie deschisă, adresată tuturor celor care vor să vadă şi să înţeleagă…

Magdalena Vaida

Articolul Muzeul Municipal Dej, un muzeu centenar apare prima dată în ziarulfaclia.ro.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *