April 5, 2025

Unsplash

 

România contribuie în mod direct la dezvoltarea și îmbunătățirea competențelor digitale ale rezidenților săi. În acest sens, sunt abordate mai multe inițiative și strategii destul de cuprinzătoare. De altfel, acestea sunt și necesare, dat fiind faptul că țara prezintă o rată de penetrare a internetului de peste 90%.

Cu alte cuvinte, când peste 90% din populație are acces la internet, este imperativ ca țara să întreprindă demersurile necesare pentru a educa populația respectivă din punct de vedere digital. Educația digitală, comparativ cu restul Europei, are o rată sub medie, care trebuie îmbunătățită.

Care sunt inițiativele principale de îmbunătățire a competențelor digitale?

Există mai multe inițiative clare și cuprinzătoare menite să ajute populația să se descurce mai ușor când navighează pe internet. Fie că este vorba despre navigare în siguranță, despre interacțiunea cu Mr Bit casino sau despre realizarea de plăți online, aceste inițiative acoperă toate aspectele importante.

 

  • Cadrul național pentru competențe digitale (supranumit DigCompRo) este susținut de Banca Mondială și finanțat prin Planul Național de Redresare și Reziliență. Acest cadru are rolul de a furniza pregătire structurată pentru mii de cetățeni. Pregătirea va avea loc în librării care, în timp, vor fi transformate și în huburi digitale. Astfel, se va pune accentul pe educația digitală în orice locație, de la oraș la sat.
    • Inițiativa SMART-Edu (Strategia privind Digitalizarea Educației) are rolul de a reduce lacunele digitale prin integrarea de competențe digitale aferente în toate nivelurile de educație. Această inițiativă vizează pregătirea profesorilor, îmbunătățirea infrastructurii, crearea de unelte digitale, și multe altele.
  • Planul Național de Acțiune privind Deceniul Digital este un plan care include mai multe măsuri cu rol de îmbunătățire a competențelor digitale. Planul are în vedere măsuri precum cursuri de pregătire pentru funcționari publici, angajați și personal medical, dar și pentru organizații non-guvernamentale. Planul este asociat eforturilor de digitalizare a educației, implicit de furnizare de echipament corespunzător în instituțiile care au nevoie de el cel mai mult.

 

Platforme și programe de pregătire

Totodată, prin intermediul inițiativelor menționate mai sus, România a reușit să pună la dispoziție cetățenilor săi mai multe tipuri de platforme și programe de pregătire care vizează îmbunătățirea competențelor digitale.

De exemplu, țara are acum o alternativă proprie pentru platforma europeană tip DSJP (Digital Skills and Jobs Platform). Aceasta oferă oportunități de pregătire pentru cetățeni indiferent de nivel. Platforma este destul de cuprinzătoare, incluzând aspecte precum inteligența artificială, securitate cibernetică și dezvoltarea de software.

Planul Național de Acțiune privind Deceniul Digital finanțează în mod direct îmbunătățirea de competențe digitale în tehnologii avansate, mai ales în cazul întreprinderilor mici și mijlocii. Proiectele de acest fel oferă programe de pregătire finanțate complet pentru angajații întreprinderilor. Programele acoperă aspecte tehnice precum IoT, AI și tehnologia de tip cloud.

Nu în ultimul rând, există și programe de educație și angajare, care implică furnizarea de susținere prin pregătire personalizată pentru a satisface cerințele pieții muncii. Mai exact, cetățenii pot beneficia de pregătire personalizată pentru a-și putea îmbunătăți competențele digitale și obține un loc de muncă.

 

Eforturi de conștientizare și includere a publicului

Se dorește ca publicul să conștientizeze nevoia de îmbunătățire a competențelor digitale. Prin urmare, se are în vedere transformarea sau cel puțin adaptarea librăriilor/bibliotecilor în huburi digitale care vor susține deprinderea și îmbunătățirea competențelor de acest tip.

Totodată, există mai multe tipuri de inițiative în acest sens, care urmăresc conștientizarea și incluziunea față de public.

Unsplash

 

Deși România are o rată de penetrare a internetului de peste 90%, rata de alfabetizare digitală este cu mult sub 90%. Inițiativele menționate anterior au rolul de a atinge punctul de 90% și de a-l depăși până în anul 2027. Până în momentul de față, scopul pare să fie unul de neatins.

Conform statisticilor, doar aproximativ 30% din Români posedă cunoștințe digitale de bază – comparativ, media europeană este de 55.6%.

Desigur, acest lucru se va schimba în viitor, dar este necesară implicarea atât a țării, cât și a cetățenilor!

 

Articolul Cum îmbunătățește România competențele digitale ale rezidenților săi? apare prima dată în ziarulfaclia.ro.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *