April 2, 2025

Proiect privind adoptarea regulamentului de alocare a fondurilor pentru cultură în conformitate cu prevederile OUG 51 din 1998 a provocat discuții aprinse în ședința ordinară a Consiliului Local Cluj-Napoca de joi.

Acest demers de a schimba metoda de alocare a banilor publici pentru activități culturale independente a avut loc la solicitarea mai multor organizații nonguvernamentale, scopul fiind ca proiectele culturale să fie evaluate și aprobate în baza Ordonanței 51 din 1998 iar proiectele sociale, de tineret și de mediu să fie aprobate în baza Legii 350 din 2005.

Reprezentanți ai ong-urilor au semnalat că solicitarea de aplicare a unui regulament pentru alocarea de finanțări pentru sectorul cultural pe baza OUG 51/1998 are la bază necesitatea unei îndreptării juridice.

La ședința de consiliu local de joi au fost prezenți reprezentanți ai mai multor ONG-uri pentru a-și exprima punctul de vedere cu privire al modul de alocare a banilor pentru cultură.

„Teatrul de Păpusi PUCK si Asociatia ESUA susțin menținerea Regulamentului nr. 350/2005, deoarece pentru un proces de finanțare eficient, evaluatorii ar trebui să aibă expertiză culturală dar și o legătură reală cu scena artistică locală. Transferul selecției proiectelor către entități externe riscă să ignore nevoile specifice ale comunității culturale din Cluj. Conform legislației, evaluatorii trebuie să fie „specialiști cu o experiență de cel puțin 3 ani sau, după caz, cel puțin 2 ani în managementul și/sau evaluarea proiectelor culturale, în domeniile pentru care se organizează sesiunea de selecție”. Astfel, aceștia pot avea o înțelegere solidă a aspectelor de management ale proiectelor, dar fără a deține neapărat o perspectivă profundă asupra impactului acestora asupra vieții culturale din Cluj”, au transmis reprezentanții Teatrului Puck.

La rândul său, Tiberiu Groza, președintele Societății Culturale „Avram Iancu” a atras atenția că noul regulament are mai multe vicii care nu pot fi acceptate. „Este vorba, spre exemplu de faptul că în competiția pentru alocarea de fonduri intervin și instituții de cultură care sunt de stat cu buget și resurse umane cu care ONG-urile nu pot concura. Vor propune proiecte grandioase iar noi, fundațiile mici, nu vom reuși. În al doilea rând proiectele pe care le vom propune noi vor fi mai puțin interesante decât cele propuse de instituțiile de cultură. De asemenea, delegarea atribuțiilor de evaluare a proiectelor către experți externi este neproductivă atâta timp cât noi v-am ales pe dumneavoastră să faceți politica culturală”, a spus Groza.

Un alt reprezentant de ONG a subliniat că trecerea la un regulament bazat pe OUG 51 din 1998 ar crea multe provocări logistice și ar favoriza evenimentele mari cu echipe stufoase.

Președintele Centrului Cultural Clujean, Ștefan Teișan, unul dintre inițiatorii adoptării unui nou regulament pentru alocarea de fonduri pentru activități culturale, a spus că demersul a venit la solicitarea mai multor entități culturale clujene. „Am inițiat acest dialog și am lucrat nouă luni pentru noul regulament. În acest moment proiectul reflectă foarte puțin din ceea ce ar însemna trecerea la OUG 51 din 1998. După părerea mea schimbarea trebuie reflectată și în ghidul solicitantului pentru că nu putem vorbi de o schimbare numai dacă stabilim calendarul de implementare. Din punctul meu de vedere peste neclar calendarul de trecere la OUG 51 și când se întâmplă discuțiile pe aspectele tehnice. Există un număr în creștere de organizații care se abțin vizavi de trecerea la OUG 51 din 1998 din cauza neclarităților. Din cele care își exprimă intenția, jumătate vor trecerea la OUG 51 în acest an, un sfert vor trecerea după clarificarea aspectelor tehnice iar un sfert vor rămânerea la Legea 350 din 2005”, a spus Teișan.

Viceprimarul Olah Emese a anunțat că UDMR se opune trecerii la regulamentul întocmit pe baza OUG 51 din 1998.

La rândul său consilierul USR, Alexandra Oană a arătat că proiectul a fost promis sectorului cultural încă de acum patru ani. Alesul local a explicat însă că din discuțiile ce au avut loc pe seama acestui proiect reiese că municipalitatea încă nu este pregătită să facă trecerea la un nou regulament pentru alocarea de fonduri pentru cultură. În urma supunerii la vot, proiectul a fost respins cu cinci voturi pentru 14 abțineri și șase împotrivă.

Cosmin PURIȘ

Articolul Consilierii locali clujeni au salvat sectorul cultural de planul perfid al mai multor ong-iști apare prima dată în ziarulfaclia.ro.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *